torstai 21. marraskuuta 2013

Cloettan kilpailija - raakasuklaa

Mietin mitkä voisivat olla Cloettan kilpailijoita, jos muita makeisvalmistajia ei lasketa mukaan ja kun aloin miettiä myös tätä terveyspuolta (joka tällä hetkellä on hyvin vahvasti pinnalla ja vähintäänkin trendi, ellei jopa megatrendi) tuli mieleeni raakasuklaa!

Olen itsekin jo vuosi takaperin tutustunut raakasuklaahan ja korvannut sillä perinteisiä sokerikarkkeja, joten tämähän on ihan vakavasti otettava kilpailija! Raakasuklaan hinta on tällä hetkeä korkea verrattuna "tavalliseen" suklaahan, mutta sitä on helppo tehdä kotonakin ja se on takuulla terveellisempää kuin tavallinen suklaa!

Seuraavaksi vähän enemmän tietoa raakasuklaasta:

Raakasuklaa
Raakasuklaa on suklaata, joka valmistetaan vain puhtaista, alkuperäisistä ja prosessoimattomista raaka-aineita. Raakasuklaan valmistamisessa raaka-aineita ei missään vaiheessa kuumenneta. Näin suklaassa on jäljellä myös suuri määrä arvokkaita ainesosia mm. entsyymit, vitamiinit ja fytoravinteet, jotka yleensä tuhoutuvat korkeiden valmistuslämpötilojen ja prosessoinnin yhteydessä.
Raakasuklaan valmistamiseen käytetään pääasiassa eksoottisia superruokia kuten raakaa kaakaotamaca-jauhetta ja goji-marjoja. Näiden superruokien avulla raakasuklaaseen saadaan alkuperäisen ja herkullisen maun lisäksi tiivistettyä käytännössä enemmän kehollemme tarpeellisia ravintoaineita (vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, antioksidantteja jne.), kuin mihinkään muuhun ruokaan!
Käytännössä kaikki markkinoilla olevat suklaat (myös tummat suklaat) on prosessoitu korkeissa lämpötiloissa, mikä heikentää suklaan ravinnepitoisuutta merkittävästi muuttaen alkuperäisten raaka-aineiden vaikutusta kehossamme. Jo kuumentaminen yli 45 asteen tuhoaa kaikki ravinnon sisältämät entsyymit ja useita herkkiä kasviravinteita.
Mitä eroa raakasuklaalla ja kuumennetulla suklaalla on?
Kun kaakaosta tehdään ”tavallisesta suklaata” tai ”tavallista kaakaojauhetta” kuumennetaan raaka kaakao korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta) ja siihen lisätään mm. maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, valkaistua sokeria ja usein geenimanipuloidusta soijasta valmistettua lesitiiniä. Tällöin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet kääntyvät täysin päälaelleen, emmekä voi puhua enää samasta ruoka-aineesta, saati sitten terveyshyödyistä, joita alkuperäisessä muodossa nautittu raaka kaakao tarjoaa.

Terveysvaikutukset

Kaikki maailman suklaa valmistetaan kaakaosta. Tavallisen suklaalevyn valmistamiseen tosin käytetään vain muutaman pavun verran kaakaota ja loppu koostuu yleensä valkaistusta sokerista, maitojauheesta ja epäterveellisistä rasvoista muodostuvasta massasta.
Heikkolaatuisista raaka-aineista valmistettu ja pitkälle jalostettu suklaa on kaikkea muuta kuin terveystuote, jonka vuoksi se aiheuttaa monille nautinnon jälkeistä syyllisyydentunnetta.
Raa’assa, kuumentamattomassa muodossa kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja, mikä on n. 10 kertaa enemmän kuin esimerkiksi mustikassa. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia ja kromia sekä korkeita pitoisuuksia esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia. Kaakaon huikeimmat ominaisuudet linkittyvät aivojemme toimintaan ja raaka kaakao sisältää runsaasti mielialaamme kohottavia välittäjä-aineita tai niiden rakennusineita mm. serotoniinia, tryptofaania, anandamidia ja fenyylietyyliamiinia.

-Hanna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti