
Olen itsekin jo vuosi takaperin tutustunut raakasuklaahan ja korvannut sillä perinteisiä sokerikarkkeja, joten tämähän on ihan vakavasti otettava kilpailija! Raakasuklaan hinta on tällä hetkeä korkea verrattuna "tavalliseen" suklaahan, mutta sitä on helppo tehdä kotonakin ja se on takuulla terveellisempää kuin tavallinen suklaa!
Seuraavaksi vähän enemmän tietoa raakasuklaasta:
Raakasuklaa
Raakasuklaa on suklaata,
joka valmistetaan vain puhtaista, alkuperäisistä ja prosessoimattomista
raaka-aineita. Raakasuklaan valmistamisessa raaka-aineita ei missään vaiheessa
kuumenneta. Näin suklaassa on jäljellä myös suuri määrä arvokkaita ainesosia mm.
entsyymit, vitamiinit ja fytoravinteet, jotka yleensä tuhoutuvat korkeiden
valmistuslämpötilojen ja prosessoinnin yhteydessä.
Raakasuklaan valmistamiseen
käytetään pääasiassa eksoottisia superruokia kuten raakaa kaakaota, maca-jauhetta ja goji-marjoja.
Näiden superruokien avulla raakasuklaaseen saadaan alkuperäisen ja
herkullisen maun lisäksi tiivistettyä käytännössä enemmän kehollemme
tarpeellisia ravintoaineita (vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja,
antioksidantteja jne.), kuin mihinkään muuhun ruokaan!
Käytännössä kaikki
markkinoilla olevat suklaat (myös tummat suklaat) on prosessoitu korkeissa
lämpötiloissa, mikä heikentää suklaan ravinnepitoisuutta merkittävästi muuttaen
alkuperäisten raaka-aineiden vaikutusta kehossamme. Jo kuumentaminen yli 45
asteen tuhoaa kaikki ravinnon sisältämät entsyymit ja useita herkkiä
kasviravinteita.
Mitä eroa
raakasuklaalla ja kuumennetulla suklaalla on?
Kun kaakaosta tehdään
”tavallisesta suklaata” tai ”tavallista kaakaojauhetta” kuumennetaan raaka
kaakao korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta) ja siihen lisätään mm.
maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, valkaistua sokeria ja usein
geenimanipuloidusta soijasta valmistettua lesitiiniä. Tällöin alkuperäisen
raaka-aineen luonne ja ominaisuudet kääntyvät täysin päälaelleen, emmekä voi
puhua enää samasta ruoka-aineesta, saati sitten terveyshyödyistä, joita
alkuperäisessä muodossa nautittu raaka kaakao tarjoaa.
Terveysvaikutukset
Kaikki maailman suklaa
valmistetaan kaakaosta. Tavallisen suklaalevyn valmistamiseen tosin käytetään
vain muutaman pavun verran kaakaota ja loppu koostuu yleensä valkaistusta
sokerista, maitojauheesta ja epäterveellisistä rasvoista muodostuvasta
massasta.
Heikkolaatuisista raaka-aineista valmistettu ja pitkälle jalostettu suklaa on kaikkea muuta kuin terveystuote, jonka vuoksi se aiheuttaa monille nautinnon jälkeistä syyllisyydentunnetta.
Heikkolaatuisista raaka-aineista valmistettu ja pitkälle jalostettu suklaa on kaikkea muuta kuin terveystuote, jonka vuoksi se aiheuttaa monille nautinnon jälkeistä syyllisyydentunnetta.
Raa’assa,
kuumentamattomassa muodossa kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja
huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja, mikä on n. 10 kertaa enemmän
kuin esimerkiksi mustikassa. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman
ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia ja kromia sekä korkeita
pitoisuuksia esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia.
Kaakaon huikeimmat ominaisuudet linkittyvät aivojemme toimintaan ja raaka
kaakao sisältää runsaasti mielialaamme kohottavia välittäjä-aineita tai niiden
rakennusineita mm. serotoniinia, tryptofaania, anandamidia ja
fenyylietyyliamiinia.
-Hanna
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti